TUR

Vedr Johndoe, Blæst, lør 14.9.2013

Jeg er imponert over Johndoe etter konsertene sist helg. Ikke overrasket, men imponert. De er litt utrønderske på enkelte områder. Men for å være litt nyansert må jeg starte med et par sure oppstøt (eventuelt luksusproblem).

Midt i settet (lørdag) spilte de tre sanger på rad som var svakere enn de andre. Ikke svake, men svakere. En ting er at de har andre sanger på de tre siste platene, som de ikke spilte, som er vel så bra. Og når de gir ut neste plate fyller de sikkert opp med flere sanger derfra. Likevel: Hvorfor i alle dager spiller ikke Johndoe sine beste sanger på konsert? De trenger kanskje ikke det for å være konger på hjemmebane i Trondheim, men jeg håper iallfall at de tar poenget når de skal prøve å vinne tilbake publikum på Lillehammer og Førde. Der er de glemt etter sju år. Johndoe har bestemt seg for at de kun skal spille sanger fra «nye» Johndoe, det vil si fra perioden etter at Terje Uv og Stian Lundberg ble med i bandet. Eller, ikke Johndoe som helhet: Jeg har en sterk følelse av at dette kun er rusk i hodet til herr Jonas Skybakmoen, og at verken Uv eller Lundberg ville hatt noe i mot å spille et par sterke sanger fra Johndoes tidligere plater. Låter som Aldri ro og Solen har et nivå som klart ville løftet konserten sist lørdag. Hvorfor gå seg fast i tullete begrensninger? (Jeg går ut fra at enten Skybakmoen eller Eide er kreditert tekst og/eller musikk også på de låtene, om ikke alene så iallfall sammen med andre?)

Jeg tror Johndoe spilte to sanger fra den nye plata. «Lengsel» har jeg hørt på internettet, men det er den andre sangen jeg har en kommentar til. Den virket veldig bra, jeg likte den bedre enn Lengsel, og jeg likte spesielt hvordan ordene passet til musikken og hvordan de ble pepret ut. Men: Jeg hørte ikke hva du sang mister. Mulig fordi teksten går så raskt, eller at jeg kan teksten på de andre sangene deres, men det virket som vokalen var utydelig på den ene sangen.

Så til det positive. Ja de har mange bra sanger, spiller bra, Jonas er tøff i trynet og eier verden (mens Terje Uv virket halvflau over å være rockestjerne og kunne gjerne ha tøffet seg opp enda et par hakk), blablabla. Det jeg egentlig har lyst til å si i dette innlegget er hvor profesjonelt hele Johndoe-maskineriet framstår. Effektene i sceneshowet med romfergeoppskytingene av røyk og de lysende bokstavene, hvordan de tydeligvis har ventet med lanseringen av konserten og comebacket til de har hele PR-planen klar til å iverksettes i diverse medier samtidig, design-prorgram med cover og t-skjorter i Clash stil, musikkvideo... Du vet at plata ikke kommer fra trykkeriet uka etter releasekonserten når Johndoe står på plakaten. Den gangen da jeg ennå kun var halvgammel, og Trondheim hadde en skog av bra band (2000-2003), manglet miljøet en struktur og handlekraft som Johndoe igjen viser. Siden jeg ikke følger så godt med lenger kan det godt være at det rett og slett er bygd opp et bedre backingmiljø i Trondheim siden den gang, for eksempel med dyktige folk som T. Ryjord. Det virker jo som flere band får ting til å skje utover Trøndelag, som Pelbo-gjengen etc. Jeg liker at Johndoe er gjennomført dyktige. De knytter til seg folk som kan noe, som bartemann Faksvaag på lys. Det er sikkert ikke Øystein Eide som kom på ideen og klippet ut lysbokstavene i ukebladpapir på eget juleverksted heller. Det er ikke tilfeldig det som skjer. Jeg er litt stolt av dem.

Er det grunn til uro, Geir Stadheim (Astroburger)?

Konsertplakat 4s pris.JPG

Platebutikk med ølsalg

Den velkjente, uavhengige platebutikken Apollon i Bergen åpnet pub i mai 2012. Apollon har holdt på siden 1976. Det har helt sikkert ikke vært lett å drive platebutikk de siste årene, selv for en butikk med deres gode rykte og nettverk. Hva skal en gjøre når salget svikter? I stedet for å legge ned kom de opp med den strålende ideen å kombinere platesalg og ølsalg. Ideen er så god at den må ha vært unnfanget på nachspiel. Og det har etter sigende gått så det suser etter åpningen.

I intervjuer sier butikken at omsetningen av plater er 10 % høyere i juni 2012 enn juni 2011, og vinyl utgjør over halvparten av omsetningen. Butikken har imidlertid ikke fortalt hvor mye dette utgjør i forhold til salget av kaffe og øl.

TUR fanzine har derfor foretatt en empirisk undersøkelse. Vi var fluer på veggen (samt fløy litt mellom platehyllene og myste på utvalget) i butikken fra klokka 16.30 til 19.30 tirsdag denne uka. Det ble solgt en god del øl, litt kaffe, men ikke ei eneste plate. Vi observerte to personer som kikket på plater, dog uten å kjøpe noe. Personalet bak disken fortalte at de selger en del vinyl på dagtid, samt at det går noen «nachspielpakker» rett før stengetid... De har også valgt å legge seg på rimelige priser på serveringen. Personalet fortalte at ordinære øltyper, både pils og bayer, selges for kr 54 per HALVliter. Det må vel også sies at ølsalg nok passet særlig godt inn i med kundegrunnlaget til denne nisjebutikken. Det er ikke sikkert det ville vært like suksessfullt i Hysj Hysj-kjeden i sin tid. Ved å åpne 10 og stenge først 24 kan de i tillegg stjele kunder fra Garage og lignende steder.

Platesalg eller ikke den ettermiddagen: Det er flott at det fortsatt finnes platebutikker, og suverent at folkene bak Apollon så muligheter da de møtte utfordringer. Stå på Apollon!

http://www.apollon.no/
http://www.bt.no/bergenpuls/Ol-oker-platesalget--2735741.html
http://www.dagbladet.no/2012/06/05/kultur/bergen/apollon/platebransjen/vinyl/21937337/

IMG_1940.jpg

You may also donate money directly to the Norwegian TUR bank account 8601.06.50285